Tag

zdravie

Browsing

Biely čaj vo vás prebudí zdravie aj krásu

Na jeho výrobu sa zberajú ešte nerozkvitnuté púčiky pred obdobím dažďov. Sušenie prebieha pomaly, najčastejšie priamo na slnku. Práve delikátny spôsob prípravy robí z bieleho čaju skutočný drahokam, ktorým svoje telo obohatíte zvnútra aj zvonka.

Šálka zdravia

Spomedzi všetkých druhov čajov obsahuje biely čaj najviac antioxidantov. Za zmienku stoja najmä katechíny, ktoré zabraňujú kôrnateniu ciev. Biely čaj teda slúži ako skvelá prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Flavonoidy zase spomaľujú rast rakovinotvorných buniek. Pravidelná šálka bieleho čaju vás jednoznačne nabije zdravím a energiou.

Biely čaj pre biely úsmev

Hoci sa čaje všeobecne radia medzi potraviny, ktoré neveľmi lichotia žiarivému úsmevu, biely čaj je výnimkou. Namiesto nepríjemného sfarbovania zubnej skloviny pomáha proti tvorbe zubného kameňa a vzniku parodontitídy. Dokonca neutralizuje aj nepríjemný zápach z úst.

shutterstock_252263035

Pre krásnu pleť

Nezanedbateľné sú aj jeho účinky na pleť. Pôsobí ako antioxidant a efektívne odstraňuje voľné radikály. Vďaka tanínom biely čaj pleť čistí a zvláčňuje. Vie to aj francúzska kozmetika NUANCE, preto je extrakt z bieleho čaju jednou z prírodných zložiek denného krému pre normálnu a zmiešanú pleť z radu RADIANCE CONTROL. Nezabudnite preto dopriať pravidelnú šálku zdravia a krásy aj svojej pleti.

nuance_day_modra

Osvedčené rady, ako si posilníte imunitu a krásu zároveň

Na sychravé obdobie plné chrípkových epidémií sa treba pripraviť už teraz. Začnite tým, že doplníte do jedálneho lístka zopár superpotravín a zoberiete si k srdcu niekoľko osvedčených rád.

Určite to pozná každý – s príchodom jesene sa skôr alebo neskôr dostavia aj nepríjemné symptómy tečúceho nosa a boľavého hrdla. Pri nižších teplotách a v kombinácii so suchým vzduchom, nedostatkom pohybu a vitamínov naša imunita klesá a prítomné vírusy nás jednoduchšie napadnú. Poradíme vám zopár tipov na účinnú prevenciu, ktorá zároveň podporí vitalitu vašej pokožky.

Chlad je kamarát

Otužovanie je vynikajúci prostriedok ako zvýšiť imunitu a zároveň kvalitne prekrviť pokožku. Koža bude pevnejšia a lepšie zásobovaná krvou, ktorá do nej transportuje potrebné živiny a kyslík. Začnite čo najskôr a pomalým tempom. Ideálna je ranná sprcha, kde striedate teplú, neskôr vlažnú a studenú vodu, pričom posledná má byť naozaj studená.

shutterstock_245687524

Nezabúdajte tiež na pravidelný pohyb vonku a dostatočné vetranie vášho príbytku. Športom zvyšujete celkovú vitalitu a odolnosť vášho organizmu a čerstvý chladný vzduch pôsobí blahodarne na sliznice nosa. Pobyt v nevetraných prekúrených miestnostiach ich vysušuje a robí náchylnejšími na podľahnutie infekcii. Rovnako tak vysúša aj vašu pleť a robí ju citlivejšou pri prechode do zimy.

Céčko na tanieri

O prínose vitamínu C pre imunitu ste nepochybne veľakrát počuli. Možno však neviete, že existujú aj lepšie zdroje „céčka“ ako citrusové ovocie. A nájdete ich v takmer každej záhrade. Zamerajte sa na papriku, jablká, hrušky a najmä kyslú kapustu. Tá obsahuje aj baktérie mliečneho kvasenia, ktoré fungujú ako probiotiká mimoriadne prospešné v boji s vírusmi a baktériami.

shutterstock_461506093

Poďakuje sa vám aj vaša pleť, ktorá vitamín C potrebuje na syntézu kolagénu. Céčko ju zároveň chráni pred vplyvom voľných radikálov, a tým spomaľuje jej starnutie. Znižuje tiež tvorbu pigmentových škvŕn a podráždenie pleti.

Zázračné flavonoidy

Najlepšie svojej imunite i kráse poslúžite, ak si budete v zvýšenej miere dopriavať potraviny bohaté nielen na céčko, ale aj na flavonoidy. Sú to silné antioxidanty, ktoré chránia vaše bunky pred voľnými radikálmi. Tým zároveň znižujú riziko rakoviny či srdcovo-cievnych ochorení a je dokázané, že spomaľujú starnutie a zabezpečujú mladistvý vzhľad.

shutterstock_291841763

Je skvelou správou, že bohatým zdrojom flavonoidov je aj červené víno a tmavá čokoláda s minimálne 70-percentným podielom kakaa. Pri víne aj čokoláde však platí, že ich treba konzumovať s mierou. Bez obmedzení sa však môžete hostiť na ďalších bohatých zdrojoch, ako sú bobuľové ovocie, hrozno (najmä v šupke), citrusy, pohánka, jablká, brokolica, kapusta, hnedá ryža alebo čaj.